ASI Karikas 2023

2023-04-10

Möödunud talve jooksul toimus tarkvaraarenduse klubi Lapikud ja Tallinna Tehnikaülikooli Arvutisüsteemide Instituudi koostöös korraldatud programmeerimisvõistlus ASI Karikas, mis on juba mitmendat aastat kutsunud kooliõpilasi üle Eesti võistu programmeerima.

ASI Karikas 2022 osalejad ja korraldajad

Mitu aastat on Lapikute korraldatud üritustest olnud ASI Karikas neist üks kõige suuremaid. Lapikute eesmärgiks on olnud võistluse raames kutsuda põhi- ja keskkoolis õppivaid tarkvarahuvilisi ja innukaid programmeerijaid koostöös nuputama ja mõõtu võtma. Aastate jooksul on võistlusel osalenud õpilasi mitmest Eesti koolist, sealhulgas Tallinna Tehnikagümnaasiumist, Tallinna Reaalkoolist, Tartu Tamme Gümnaasiumist ja Tartu Jaan Poska Gümnaasiumist.

Võistlus koosneb kahest voorust. Esimeses voorus töötavad õpilased koos kasvõi enda kodust, et etteantud nõuetele realiseerida teatud programm. Võistkondadest kaks parimat pääsevad edasi võistluse lõppvooru, kus ühineb võistlustulle ka Tehnikaülikooli enda välja pandud etalontiim, mis koosneb ülikooli tudengitest. Võistluse lõppvoorus osalenutel loetakse sooritatuks kaks olulist ainet TTÜ inseneeria õppekavas ja neile kingitakse ülikooli õppejõudude Margus Kruusi ja Harri Lenseni kirjutatud diskreetse matemaatika õpik.

Miina Härma tiim Tallinna Ühisgümnaasiumi tiim Etalontiim

Võistluse finaalvoorus osalenud tiimid. Vasakult paremale: Miina Härma Gümnaasiumi, Tallinna Ühisgümnaasiumi ja etalonvõistkond.

Tänavu, 18. märtsil Tallinna Tehnikaülikooli Mektory majas toimunud võistluse lõppvoorus kohtusid Tallinna Ühisgümnaasiumi ja Tartu Miina Härma Gümnaasiumi õpilased, kellest viimased pälvisid võistluse võitjate tiitli ja kelle tulemus oli märgatavalt üle nii Ühisgümnaasiumi esindajate kui ka etalontiimi liikmete omast. Pärast lõppvooru lubasid Lapikud, et järgmisel aastal saadetakse TTÜ poolt lõppvooru võistkond, kes on eelnevalt end paremini ette valmistanud ja suudavad teha võistluse veel pingelisemaks ja kaasahaaravamaks.

Võistlust ASI Karikas korraldavad MTÜ Lapikud ja Tallinna Tehnikaülikooli Arvutisüsteemide Instituut, sel aastal olid võistluse ASI Karikas peatoetajad TTÜ Akadeemiline Ametiliit ja Mektory. Läbi aastate on võistlust sponsoreerinud ka Mektory, Zone, Erply, CGI, Baskin Robbins ja teised austatud ettevõtted.